WHERE ARE YOU?

Thursday, June 6, 2013

Dugaan 18 tahun~

Assalamualaikum ,

hmm, dugaan demi dugaan perlu aku tempuh.. lepas satu, satu, aku tempuh~ betul ke ?orang ckp "PENGALAMAN MEMATANGKAN KITA", bagi aku, PENGALAMAN yang cukup PAHIT ni memang sakit.. tapi mampukah aku bangkit semula meneruskan perjalanan yang penuh liku ni??

Perkara Lepas memang lepas! tapi, perkara lepas tulah yang selalu menghantui aku~ kenapa aku! KENAPA AKU!!! panggilan pertama masuk ke Matrikulasi memang cukup perit bagi aku...aku tidak terpilih.... dugaan pertama yang memang sukar aku terima.. dugaan kedua, panggilan ke IPTA/politeknik, sayang seribu kali sayang~ seperti melukut ditepi gantang~ menunggu dan terus menunggu .. hampir putus asa , tetapi dengan nasihat kedua ibubapa dan kawan kawan. aku terus bangun berdiri meneruskan simpang siur kehidupan ini..

Senang mulut orang kata, "RELAX LA, BARU UNIVERSITI BELUM KERJA LAGI" , senang memang senang!! senang diluahkan , tapi hati yang merasa.. YA ALLAH!!! senang jugak mulut manusia berkata "NANTI DAPAT LA JUGAK".. ceritanya , ini dah panggilan kedua??? okey , i repeat KEDUA.. masih tak dapat~~~ macam mana ni!!

Form 6??? menghantui hidup aku~~ bukan memperlekan F6, tapi hidup sebagai pelajar yang perlu mengikut peraturan harian seperti f5 dan f4 tidak mematangkan aku.. orang kata, JAUH PERJALANAN LUAS PERMANDANGAN.. tapi, rezeki dah tertulis sejak azali lagi.. Mungkin nama aku sudah tertulis untuk belajar di tingkatan 6(aliran sains).. insyaAllah , aku pegang dengan kata kata-Nya ;

“Dan sesungguhnya kami akan berikan cubaan kepada kamu dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang yang sabar iaitu orang yang apabila ditimpa musibah mereka mengucapkan, Innalillahi Wainna Ilaihi Rajiun, maka itulah mendapat berkat dan rahmat daripada Tuhannya dan mereka itulah orang yang mendapat petunjuk.” (Surah al-Baqarah, ayat 155-157)


Ayat ni lah , telah banyak memulihkan aku daripada terus mundur ditelan masa.. Peluang aku , cuma ada satu lagi .. IPTA / politeknik .. InsyaAllah, jika inilah dugaanMU , aku terima dengan tangan yang terbuka..

Amin,

Assalamualaikum..

No comments:

Post a Comment